FAQ'S
FAQ'S
Una entitat jurídica (Associació, Cooperativa o altres) que agrupa persones, entitats, pimes i l’administració per produïr, gestionar i compartir energia renovable i de proximitat.
Tothom qui vulgui: només cal tenir-ne ganes! No cal estar empadronat/da a Ivars o Vallverd ni ser titular de cap contracte de llum.
Les comunitats energètiques permeten a la ciutadania gestionar la seva pròpia energia, apostant per un model renovable, més just i democràtic. No es tracta només d’un projecte d’energia solar, sinó d’una estratègia per reduir la dependència de les grans companyies elèctriques, generar estalvi i tenir un paper actiu en el canvi de model energètic.
L’associació (i posteriorment la cooperativa) és l’entitat que gestiona la Comunitat Energètica. Funciona de manera democràtica i participativa, on cada soci té veu i vot. Es treballa sota un sistema d’una persona un vot, en igualtat de condicions.
Actualment estem desenvolupant els primers projectes d'autoconsum solar compartit, punts de recàrrega de vehicles elèctrics i mobilitat elèctrica:
L'autoconsum compartit és una modalitat regulada per la legislació vigent que permet que diverses persones, empreses o entitats consumeixin l'energia generada per una mateixa instal·lació fotovoltaica. Els participants han d'estar situats dins un radi de 2km respecte de la instal·lació generadora. La generació d’energia es reparteix entre els participants seguint un coeficient de distribució prèviament acordat entre els membres de la cooperativa. Aquest repartiment es realitza de manera automàtica a través de la xarxa elèctrica sense necessitat d’infraestructures addicionals.
Més endavant, es poden plantejar altres projectes com ara compres col·lectives de pellets o llenya, de sistemes de calor… o bé projectes en termes de mobilitat o eficiència energètica.
Estalvi energètic: La inversió en plaques solars és molt més econòmica que fer-la de manera individual.
Energia 100% renovable i de proximitat: Redueixes la teva petjada ecològica i produeixes la teva pròpia energia.
Participació democràtica: Tots els socis decideixen el futur del projecte. 1 soci 1 vot.
Accessibilitat: Tothom pot participar-hi, encara que visqui de lloguer, sigui jove o gran, tingui o no una teulada disponible… A més a més, la participació és flexible (se’n pot entrar i sortir voluntàriament).
Serveis compartits: Accés a l’autoconsum solar i posteriorment a tots els serveis que desplegarem (i que escollirem entre les persones sòcies)
Projecte transformador: Participes en un projecte transformador a nivell local i comarcal, vetllant pel nostre futur i el dels nostres fills i filles.